cabin-nordehov

Cabin Norderhov

Jan 8 • Habitat • 594 Views • No Comments on Cabin Norderhov

Cabin Norderhov, by architects Atelier Oslo, shows how a floor plan can work with whatever nature chucks at you. Set in the Krokskogen forests outside Hønefoss, Norway, the cabin is on a steep slope that offers fantastic views over the lake, Steinsfjorden, but it is also often exposed to strong winds.

In a clever move, the cabin is shaped around several outdoors spaces that provide shelter from the wind, each receiving sun at different times of the day. The interior is a shaped as a continuous space that radiates out from a fireplace that can be seen from all levels in the cabin. The fireplace hides a small concrete foundation under it to provide stabilization to the structure, which is also supported by steel rods drilled directly into the rock.

The floor follows the terrain to create several levels, each having its own function. Seats and places to lie down are created in the transitions between levels. The birch plywood-clad curved walls and ceilings give the illusion of a greater area than the 861sq ft. Outside, the cabin takes some traditional touches, such as walls and roofs that are covered with 20mm (.787”) basalt stone slabs in a pattern similar to that used in traditional wooden claddings found in Norway.

Images © lars petter pettersen

Related Posts

« »